Login

Hvordan forvandler du kreativitet til en livsstil?

kraftfulde vaner kreativitet Mar 15, 2021
HVORDAN KULTIVERES EN KREATIV VANE?

Kreativitet er ikke en mytisk skabning, der skal indfanges og tæmmes. Studie tyder på at det er en vane; En levemåde som bygges op over tid.

AF JANE PORTER

Tænk på dine mest almindelige vaner og kom i tanker om de tilbagevendende skurke  – bider dine negle, snacks sent om aftenen, knækker dine knoer. Gør noget mange gange, og det bliver et adfærdsmønster, du gentager næsten ufrivilligt.

Men hvad med kreativitet? Definitioner fra ordbogen kan være vildledende og giver indtryk af, at kreativitet er noget, du enten ejer eller ikke gør. Her er en: Kreativitet, “evnen til at transcendere traditionelle ideer, regler, mønstre, relationer eller lignende, og at skabe meningsfulde nye ideer, former, metoder og fortolkninger.” Evnen til at transcendere. Lyder næsten mystisk.

Ikke så hurtigt. Ifølge forskningen af ​​psykolog og psykometriker Robert Sternberg, på sit mest grundlæggende niveau, er der intet mystisk om kreativ tænkning. Ligesom at børste tænder som den første ting hver morgen, eller bide dine negle, eller enhver anden regelmæssig handling din hjerne er uddannet til automatisk at gøre, Sternberg hævder at kreativ tænkning er en vane.

INNOVATIONER OPSTÅR FRA EN VANE.

“Hvis vi skal vurdere kreativitet, skal vi vurdere det som en vane for det vanlige liv, ikke kun som noget, der kan gøres i ekstraordinære tider” skriver Sternberg i Creativity Research Journal. “Bag alle innovationer finder man kreativitet, så innovation stammer fra en vane.”

Kreativ tænkning kommer i forskellige former. Ifølge Sternberg er der fire sådanne former, der spænder fra “Stort-K” – resultater af kreative genier som Darwin, Picasso og Beethoven – til “Lille-k” hvor hverdagens kreativitet kommer i spil.

Det er sikkert, at du ikke bare lander på magisk vis i “Stort-K” land en dag. Den kumulative effekt at tænke kreativt hver dag, så meget, at du ikke engang er klar over, at du gør det, skal i brug. Kort sagt bliver kreativiteten en standardtilstand. “Kreative mennesker er kreative … ikke som følge af et bestemt medfødt træk, men snarere gennem en holdning til livet”, siger Sternberg. “De reagerer sædvanligvis på problemer på friske og nye måder, snarere end at tillade sig selv at reagere tankeløst og automatisk.”

Når jeg skriver dette, kan jeg ikke lade være med at tænke på den storslåede novelleforfatter Mavis Gallant, som døde i en alder af 91 år. Gallant gjorde karriere med sit kreative arbejde. “Når jeg er her, i mit hjem, skriver jeg hver dag som en selvfølge,” sagde Gallant i et interview fra 1999 med The Paris Review. “De fleste dage om morgenen, men nogle dage når som helst, eftermiddag eller aften. Det afhænger af, hvad jeg skriver og tilstanden af ​​det. Det er ikke en byrde. Det er den måde jeg lever på.”

Den måde du lever på. Det kan virke umuligt at opnå denne livsstil. At nærme sig rutinemæssigt problemer på hidtil ukendte måder – som grundlæggende er hvad du laver, når du tænker kreativt – sker ikke af sig selv. Ligesom vi kan bryde dårlige vaner, kan vi dyrke nye. Ifølge Sternberg er der tre grundlæggende faktorer, der hjælper med at gøre kreativ tænkning til en vane: muligheder for at engagere sig i det, opmuntring til at gå efter sådanne muligheder og belønninger for at gøre det. “I denne henseende,” siger Sternberg, “er kreativitet ikke anderledes end enhver anden vane, god eller dårlig.”

På et pragmatisk niveau kan det betyde, at finde et fællesskab af mennesker, der støtter og tilskynder til dit kreative arbejde. For fiktionskribent Stacey D’Erasmo er fællesskabet en slags livline. “Min private fællesskab er der hvor jeg drømmer, hvor jeg føler dybt at jeg er velkendt, hvor jeg bliver væltet omkuld, hvor jeg er ændret, hvor jeg bryder sammen, hvor jeg har gennembrud, det er der hvor jeg sveder, og med hvem jeg kan svede, “skriver hun i et essay for The Rumpus. “Jeg vil altid vide: Hvordan gør du det? Og hvad med dig? Hvordan bliver du ved? Ved at søge de mennesker med hvem der kan stilles disse spørgsmål, synes jeg at have bygget mig et liv.”

Der er selvfølgelig mere i at dyrke kreativitet, end at finde et fællesskab. Skriver Sternberg:

Sædvaner for kreative mennesker:
– Ser efter måder at se problemer, som andre mennesker ikke gør.
– Tag risici, som andre mennesker er bange for at tage.
– Har modet til at trodse normer og opretholde deres egen tro.
– Søger at overvinde forhindringer og udfordringer i deres synspunkter, som andre mennesker opgiver.

TEORI FOR INVESTERING I KREATIVITET.

“Ifølge denne teori er kreative mennesker dem, der er villige og i stand til, i metaforisk betydning, at købe lavt og sælge højt inden for ideer,” siger Sternberg. Når du køber lavt, går du efter, hvad der ikke er i favør, i håb om at det har vækstpotentiale. Det betyder at være parat til at møde modstand fra andre.

“Det kreative individ fortsætter i denne modstand og sælger til sidst højt og går videre til den næste nye eller upopulære idé. Med andre ord, en sådan person erhverver kreativitetens vane. Spørgsmålet er, om den kreative tænker har styrke til at fortsætte og at gå imod normerne”.

KREATIVT ARBEJDE ER IKKE MAGI. FOLK VIL IKKE ALTID KUNNE LIDE DET.
DET BETYDER IKKE, AT DU IKKE HAR SKABT NOGET AF VÆRDI.

Når vi begynder at tale om at købe lavt og sælge højt, ser det ud til at vi tager al magien ud af kreativt arbejde. Det er netop det, Sternberg er efter. Kreativt arbejde er ikke magisk. Det er det du gør. Folk vil ikke altid kunne lide det. Det betyder ikke, at du ikke har skabt noget af værdi.

Han har også beviser for dette: en lang liste over strålende kreative mennesker, der stod over for afvisning eller negativ kritik, da deres arbejde kom ud: forfattere Toni Morrison og Sylvia Plath, maleren Edvard Munch, psykologen John Garcia. Den lange liste fortsætter.

Læringen er her, at kreativitet ikke kun er en vane dyrket over tid. Det er også til en vis grad, en tapper handling. Sternberg siger: “Man må være villig til at stå op mod konventioner, hvis man ønsker at tænke og handle på kreative måder.

[Image: Flickr user Lefteris Heretakis]

Source

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.