Login

Hvad er kreativitet og hvordan virker den?

hold dig inspireret! idéudvikling kraftfulde vaner kreativitet Mar 15, 2021
KREATIVE IDÉER KOMMER IKKE UD AF DET BLÅ. KREATIVITET ER OFTE EN PROCES DER TAGER EKSISTERENDE IDEER OG BLANDER DEM PÅ NY.

AF LEO BABAUTA

Jeg forsøger hele tiden at skabe nye ting, fra nye blogindlæg, til bøger og kurser og romaner, til nye projekter.
Og når jeg skaber, har jeg set på min proces i håb om at lære om, hvordan det virker. For de fleste kreative tror jeg, at det er bare denne sort boks med kreativitet, hvor seje ting kommer ud, men det er ikke klart, hvad du skal lægge i, eller hvad helvede sker inden for den sorte boks. Det er et mysterium.

Sådan behøver det ikke at være.

Kreativitet er et kraftfuldt redskab til at hjælpe alle, fra forældrene, der forsøger at finde nye ting for at inspirere deres børn, til den lille forretningsmand, der søger en ny retning, til forfatteren eller kunstneren, der sidder fast eller føler sig uinspireret.

Så i dette indlæg vil jeg kort forklare, hvordan kreativitet virker (som jeg ser det), og derefter dele nogle tips om, hvordan man gør det.

HVORDAN KREATIVITET VIRKER

Når du finder på en ny ide, hvor kommer den fra? Kommer den ud af det blå? Er du et geni, der har skabt noget fra intet, noget guddommeligt og mystisk på din vej?Nej. Det er ikke en helt ny ide – det er noget nyt skabt af en eller flere kendte ting.Kreativitet er at tage kendte ideer og blande dem på nye måder, der er individuelle for skaberen. Råmaterialet findes derude som enhver kan bruge – se på ideerne rundt omkring dig, i den digitale verdenen og i den virkelige verden, i din hverdag. Der er millioner og milliarder af disse ideer, og du kan blande dem på nye måder.

Det siges, at der ikke findes nye ideer, men sandheden er, at vi kan bruge gamle ideer på nye måder.

Lad os kort se på nogle eksempler:

  • Zen Habits blev opfundet, da jeg studerede Zen begreber om mindfulness og tilstedeværelse sammen med ideer om produktivitet, enkelhed og skabe vaner. Jeg kombinerede dem alle på forskellige måder, for at skabe min tilgang til livet, som jeg deler her og stadig blander disse og andre ideer på forskellige måder hvert år.
  • Zen i sig selv er en blanding af ideer om Chán buddhisme fra Kina med den japanske kultur, og Chán buddhismen er (i det væsentlige) en re-fokusering af buddhismens ideer om meditation som den vigtigste vej til oplysning. Denne blanding og re-fokusering af ideer var gradvis og evolutionær snarere end en pludselig opstået kreation.
  • Twitter blev opfundet af en række mennesker, som hver især bidrog med ideer, der dannede det sociale netværk, men i sin kerne blandede Twitter idéen om sms’er med blogging og andre eksisterende online sociale netværk.

Du kan se, hvordan kreativitet virker – tag eksisterende ideer og bland dem, ofte flere gange i en evolutionsproces, hvor nye ideer kommer ind i mixet.

Så hvordan gør vi det? Der er ikke een enkelt måde, men nedenfor tilbyder jeg nogle ideer.

HVORDAN GØR MAN DET

Det følgende er nogle ideer, jeg har fundet at være vigtige efter min erfaring:
1. Giv tid til at være alene.
I interviewet med andre fandt jeg, at være alene, er den vigtigste vane for kreative mennesker. Hvis du er fordybet i online distraktioner og anden travlhed, får du aldrig plads til at overveje de ideer, du har hentet fra andre steder, eller tænke på, hvordan du blander idéerne. Så mens forbindelser er vigtig (se andre trin nedenfor), er tid til at være alene lige så afgørende og ofte glemt.
2. Søg efter interessante ideer.
Hvad gør andre mennesker? Læs ikke om andres ideer, så du kan sammenligne dig med dem og føle dig dårlig, men for at dyrke interessante ideer. De er overalt, i blogs og online magasiner, til de mennesker, du møder hver dag, der laver interessante ting, til de venner og familie, du interagerer med regelmæssigt. Læs meget, observer mere.
3. Noter dine idéer.
Når du finder nogle interessante ideer, skal du gemme dem. Du behøver ikke nødvendigvis at bruge dem, men behold dine noter. Du kan gennemgå i løbet af et par uger, og se om noget der fanger dig.
4. Reflekter over idéer, anvende dem i dit felt.
Er du romanforfatter? Kan du tage ideer fra dine yndlingsbøger, som realisme eller spændingsromaner, og bruge dem i din på en eller anden måde? Uanset hvilket område du er i, er der ideer inden for dit felt og fra andre steder, der muligvis kan anvendes på hvad du arbejder med. Tag et øjeblik, måske i brusebadet eller når du pendler eller på en daglig gå- eller løbtur, for at tænke over, hvordan du kan anvende disse ideer på dine projekter. Så noter dem – du behøver ikke at udføre de nye ideer, men hvis de virkelig begejstrer dig, skal du overveje det.
5. Gentag det du har fundet på.
At blande et par ideer på nye måder er ikke afslutningen på ​​processen. Du kan finde nye ideer til at føje til blandingen. Du kan blande de samme ideer på nye måder. Processen fortsætter så længe du fortsætter med at røre i puljen som kunne blive bedre og bedre, så giv ikke op på din gryderet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.